Friss topikok

  • Opus Pocus: @grungi: Igen és nem. A szocialista tervgazdálkodással nem az volt a vaj, hogy nem volt előzetes ... (2017.12.29. 21:47) A következő ötéves terv
  • Horváth Oszkár: True dat. A felét mintha én mondtam volna. Nagyon egyetértek, az olcso közhely meghatározással, és... (2015.05.13. 00:02) Az irreálisan túlfújt fogyasztói öntudat
  • pushup: hát, drága szívem, ez nem eladó-specifikus. ugyanezt szívod óvodában, iskolában, ahova a saját köl... (2014.05.20. 18:15) Vásárlótípusok: a gyerek
  • Csumpi Hálidéj: A 25e ft-os, dobókocka méretű alkatrészek között egyedül. (2013.06.29. 10:36) Vásárlótípusok: határok nélkül
  • Opus Pocus: Lesznek! A fejemben már gyűlik az anyag, viszont épp nagy lakásfelújításban vagyok, meg költözés, ... (2013.06.07. 21:36) Vásárlótípusok: az idő urai

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Vásárlótípusok: az idő urai

2013.04.11. 21:47 Opus Pocus

Szinte minden napra jut egy. 

ora.jpeg

Aki nem ismeri az órát vagy lehet, hogy ismeri, de nagy ívben tesz arra, hogy a másik embernek is kötött a munkaideje. De ez még hagyján, kötött a nyitva tartás is. Most nem mennék bele, hogy micsoda bírságokat szabtak már ki a hatóságok kereskedelmi egységekre, amelyek a nyitva tartási időn túlmenően tevékenykedtek. Ez nem az ő dolga, erre a kollégának kell ügyelnie.

Mindig van egy.

Nyitod az ajtót, egy-háromnegyed órával a hivatalos üzemidő előtt, ő már menne be. Jobb esetben mögötted bújna be, de volt már rá példa, hogy elém akart furakodni a furcsa elgondolású illető. Na ilyenek vannak. Szívem szerint beengedném, főleg, ha zimankó van odakint, de hiába minden jószándék, kint marad. Ennyivel tovább alhatott volna. Ő választotta az utcai toporgást. Én beengedném, de nyitás előtt az ember ugye kaszát számol, ott a sok pénz a pulton, senkinek semmi köze hozzá. Meg lehet, hogy még kimegyek egy szendvicsért vagy eleve hoztam magammal, megreggeliznék. Lehet, hogy szarni is elmegyek még, hogy is gondolja bárki, hogy egy bezárt üzletben őgyelegjen mindenféle felügyelet nélkül. Akár fel is találhatná magát, de nem. Ott toporog látványosan a kirakat előtt, minden vonásából sugárzik a kín és a sértettség. De hiába. Mikor hivatalosan is bekerül, gyakran csípős megjegyzés kíséri a gyakorlatot. Ki érti ezt? Én még soha nem mentem be mondjuk egy kajáldába erőszakkal nyitás előtt, hogy ott toporogjak, míg kisül az első rántotthús. Én nem értem. Kolléganőmnél zajlott le nemrégiben egy furcsa párbeszéd (nyitás 9-kor, idő: 8:13): -Nyitva van? -Nem, 9-kor nyitok. -Akkor minek van itt ilyenkor? -Nem tudtam aludni. -Akkor baszd meg az anyád! 

Nem fűzök hozzá semmit, aki úgy gondolja, hogy a vásárlónak igaza volt vagy megengedheti magának ezt a hangnemet bárkivel szemben, az gondolja, be is kommentelheti, de ne várja, hogy igazat adok neki. Vagy ne várja, hogy ha üzemidőben visszatér, mosolyogva üdén és főleg szívesen látják.

A másik, aki nem tud beletörődni, hogy valamiről lemaradt. Aki előtt éppen bezárt a bolt. Enyhébb eset, mikor még nyitvatartási időn belül érkezik (értsd: egy perccel a zárás előtt) és egy minimum félórás ügyintézésbe akar kezdeni. Őszintén megmondom, hogy itt abszolút a jóindulatra van bízva a dolog, hogy a kollégának belefér-e az estéjébe még egy ilyen késői ügylet. A minősített eset, amikor az ügyfél zárás idő után érkezik, bár ez még semmi, ilyen gyakran van, az a minősített eset, ha fel is van háborodva, hogy nem szolgálják ki, pedig ő még talált ott embert. Aki épp takarít mondjuk. Összes kassza lezárva, ha akarna sem tudna segíteni. 

Szintén érdekes párbeszédek esnek meg, ez épp velem történt nemrég: -Szeretnék egy.....  -Sajnos nem tudok segíteni, bezártam. -Mikor zár? -8-kor. -De hát még csak negyed kilenc!

Na ő igen érdekes módját választotta, hogy szerepet kaphasson a magánéletemben, óvatosnak semmiképp nem nevezném, de nem is volt eredményes, nem vittem haza magammal.

Érdekesnek tartom, hogy ilyen dolgok egyáltalán felmerülhetnek. Mikor a versenyszférában az ember még akkor is a munkahelyén áll helyt, amikor a hivatali dolgozók már pizsamában várják, hogy kezdődjön a barátokközt. Érdekes, 25 éve egyetlen embert sem hallottam háborogni, hogy szombaton miért zár be délben az abc vagy hogy vasárnap miért nem nyit ki egyáltalán.

El lettek kényeztetve az emberek és sokan el is kanászkodtak rendesen. Jöjjenek munkaidőben és gyalázzanak bátran, de a magánéletet tartsák tiszteletben!

A bejegyzés trackback címe:

https://eladokkonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr65217623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goldnor 2013.04.26. 07:19:41

Szia, "V"partneren olvastam, hogy indítottad a blogot, elolvastam az elsőt, ehhez lesz még írni való :D De tetszik a cím, "eladók könyve" :)

pushup 2013.06.07. 19:33:14

várakozással tekintek az új cikkek elé ... lassan két hónapjamárakurvaéletbe ;)

Opus Pocus 2013.06.07. 21:36:22

Lesznek! A fejemben már gyűlik az anyag, viszont épp nagy lakásfelújításban vagyok, meg költözés, miegymás, úgyhogy még kis türelmet kérek.

Megjegyzem, hogy hasonló munkaköri élményeket szívesen fogadok mástól is, szívesen közzéteszem mások írását is (ha olyan);)
süti beállítások módosítása